søndag 14. mars 2010

Tokyo

Se bilder
Datteren studerer japansk, og oppholder seg et år i utkanten av Tokyo. Jeg og fruen har vært og besøkt henne en ukes tid. Fantastisk opplevelse. Japan er annerledes. Nye matopplevelser. (Jeg klarte å spise med pinner!) Smaksopplevelser fra merksnodig til herlig. Mange mennesker. Bråkete enkelte steder (spillehaller, utropere på markeder).

Overraskende stille andre steder: På t-banen er det ingen som snakker. Det er forbud mot mobilsnakk. De få som tar en kort samtale gjemmer seg bort i inngangsparti, hjørner osv. Folk leser, sover, hører gjennom ørepropper. Rundt hotellet der vi bodde de tre siste nettene i Shinjuku, en bydel i sentrale Tokyo, var det  overraskende lite trafikk. Bilene kjørte på store hovedveier, mens det rundt hotellet vårt var trange smågater, dels gågater, med mange småbutikker og resturanger. Totalt uforståelig språk. Og uleselig skriftspråk. (Men dekorativt.) Høflighet! Alle smiler og bukker. Hilser velkommen når du går inn på et spisested.. Takker og bukker deg ut igjen. Gjennomregulert. I passkontrollen på flyplassen har en mann jobb med å rydde opp i køen. "Stå der" (peker). "Litt lenger fram!" (Vinker). Når vi skal ta en shuttlebane til sentralbygget, oppdager vi (etterhvert) at alle stiller seg opp i køer foran hver dør i vogna. (Merker i gulvet viser hvor dørene kommer) Seinere ser vi at samme system gjelder alle t-baner og jernbaner. Og det trengs. For det er mange folk. 13 mill i Tokyo by. Over 30 mill i distrikt Tokyo.

Vi hadde mange gode opplevelser. Kort om fire av dem
  1. Se at datteren har det bra. Og ha henne som trygg og god guide.
  2. Elektronikkvarehus. Alt du kan drømme om av kameraer, datamaskiner, spill, mobiler, musikkspillere osv osv. Pluss mye du ikke hadde fantasi til å drømme om.
  3. Yokohama. I min barndom var det fremdeles mange unge som dro til sjøs. Og de kom tilbake og fortalte om eksotisk steder. Ett av dem var Yokohama. Og jeg kom dit til slutt jeg også!
  4. Tokyos havneområder. Aker brygge er en støvflekk i sammenlikning.




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Når du skal velge "Kommenter som": Hvis du ikke har en blogg selv, eller vet at et annet valg er riktig, velg &b;anonym&b;. (Skriv gjerne under med navn i innleggsteksten)